Sobreviure a una mort sobtada

sobreviure mort sobtada cardiosos comprar deaCom ja us hem comentat en publicacions anteriors, la mort sobtada és una forma de mort natural que es produeix, de manera sobtada i inesperada, com a conseqüència d'una parada cardíaca en persones que, aparentment, tenen bona salut. Si no es rep atenció mèdica immediata, la persona mor com a conseqüència de l'aturada cardíaca.

T'interessa: Un defecte genètic del cor, possible causa de mort sobtada a l'esport professional

No existeix la manera de prevenir o controlar la mort sobtada ja que s'origina inesperadament, encara que algunes persones arriben a tenir símptomes previs com a pèrdua de coneixement, manca de resposta davant estímuls, parada respiratòria o pèrdua del to de la pell que es torna blau violàcia .

 

Tot i això, per establir un diagnòstic definitiu d'un episodi de mort sobtada cal que els símptomes tinguin menys d'una hora de durada. L'únic que podem fer davant d'una mort sobtada, és intervenir el més ràpid possible, fer RCP i utilitzar un DEA (Desfibril·lador), per a restablir el funcionament normal del cor.

Fa alguns dies us explicàvem el cas de Christian Eriksen, el futbolista danès i la importancia de la formació

En aquesta publicació us expliquem el cas de l'Oriol Benet, un jove jugador de futbol salvat gràcies a un desfibril·lador, encara que malauradament no podrà tornar a jugar a futbol competitivament. Benet, ens parla de la importància de disposar de desfibril·ladors en espais esportius, ja que gràcies a aixó i a que el fisioterapeuta del Figueres li va fer la RCP mentre arribava el DEA està aquí, està viu !!

Per sort, el camp del Figueres disposava d'un desfibril·lador atorgat per la campanya TOTS SOM UN BATEC.

oriol benet video

Santi Masó, president del Vilafant FC, un club receptor d'un DEA de la campanya TOTS SOM UN BATEC impulsada per Cardiosos i la Federació Catalana de Futbol, ens parla de la importància de disposar d'aparells DEA a les instal·lacions esportives i als punts més importants dels municipis i posa l'accent en que les administracions haurien d'ajudar, ja que tal i com comenta Tatiana Pérez, periodista del diari de Girona, hi ha d'haver un mínim d'habitants per a que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya instal·li un DEA. A més, Tatiana Pérez, fa una reflexió molt lògica comparant els extintors amb els DEA i la obligatorietat de disposar-hi a tots els espais. Per prevenció els DEA hauríen de ser obligatoris igual que ho son els extintors !!

Tal i com us explicavem a l'inici d'aquesta publicació, si en el moment de l'episodi no es disposa d'un desfibril·lador, o mentre l'aparell arriba, hem de fer una reanimació cardiopulmonar (RCP), aplicant massatge cardíac i respiració boca a boca simultàniament. Si aquesta maniobra s'efectua al primer minut, després de l'episodi de mort sobtada, l'èxit de sobreviure és molt alt, però disminuirà progressivament si no es fan les maniobres de reanimació cardiopulmonar.

T'interessa: Fer RCP només amb les mans duplica les possibilitats de supervivència

De fet, a escoles, aeroports, gimnasos i llocs amb alta densitat de població, és freqüent formar al públic per conèixer l'execució d'aquesta maniobra.

Per fer un massatge cardíac correcte cal posar les dues mans al centre de l'estèrnum del pacient i fer compressions cap avall amb els braços estesos en angle recte amb el cos de la víctima. Aquestes compressions han de tenir una freqüència daproximadament 100 vegades per minut i han de ser rítmiques i regulars, sense interrupcions possibles. Per això, hi ha cançons que fan mantenir el ritme correcte per a la RCP, entre elles hi ha l'arxiconeguda Macarena, o Stayin`Alive dels Bee Gees. El massatge cardíac s'ha de mantenir fins que la víctima recuperi el coneixement o fins que arribi l'assistència mèdica sol·licitada.

T'interessa: No només serveixen la Macarena y Stayin`Alive dels Bee Gees

Sabíes que Els desfibril·ladors augmenten un 90% la supervivència davant una aturada cardíaca?