Una armilla que evita la mort sobtada en pacients amb cardiopaties

armilla evita mort sobtadaL'Hospital de Sant Pau de Barcelona ha posat en marxa un programa de protecció de pacients amb risc de mort sobtada mitjançant una armilla desfibril·lador portàtil. El dispositiu es col·loca com a roba interior, directament sobre la pell del pacient i està connectat a un monitor que porta una bateria. D'aquesta manera, poden donar d'alta als pacients abans de superar la fase subaguda de la malaltia, en què el risc de mort sobtada no ha estat establert.

A Espanya no existia fins ara una solució satisfactòria. Al voltant del 40% dels pacients que van utilitzar aquest dispositiu a Europa van experimentar una millora del seu estat clínic i no van necessitar la implantació d'un desfibril·lador definitiu (DAI) després de rebre el tractament farmacològic adequat, de manera que van evitar la via quirúrgica.

 

El dispositiu monitoritza el cor del pacient de forma contínua i sense intervenció de terceres persones pot administrar un tractament de xoc per restablir el ritme cardíac normal en cas que el pacient pateixi una arrítmia maligna que posi en risc la seva vida.


Solució a les arrítmies malignes


Actualment, els pacients que pateixen arrítmies cardíaques malignes (que poden causar la mort) no són donats d'alta a l'hospital a l'espera de la seva evolució, durant la fase inicial de la seva malaltia, fins que es pot decidir sobre un desfibril·lador quirúrgic definitiu.

També hi ha pacients que se'ls s'implanta aquest dispositiu de forma anticipada perquè es consideren que tenen un alt risc de patir una aturada cardíaca fulminant, encara que la seva condició podria millorar de manera que a la llarga el dispositiu resultaria innecessari.


Alta precoç en infarts de miocardi i miocardiopaties

L'armilla desfibril·lador permet l'alta precoç d'aquests pacients que, en cas contrari, han de romandre ingressats durant molt de temps. En la fase subaguda després d'un infart de miocardi, o en una miocardiopatia no isquèmica acabada de diagnosticar, els pacients tenen un risc transitori molt alt de morir per una aturada cardíaca.

Diverses associacions de cardiologia estan d'acord en que les teràpies tradicionals per a la prevenció de la mort sobtada no ofereixen la suficient protecció. Fins ara, els pacients han rebut l'implant massa aviat o se'ls ha atès de forma hospitalària. Segons l'Hospital Sant Pau, l'armilla permet reintegrar al pacient en el seu entorn domiciliari i laboral.