Què és la síndrome de Brugada

sindrome de brugada comprar deaUna de les potencials conseqüències de la síndrome de Brugada és la mort sobtada. Per això, diagnosticar-ho a temps és clau per poder prevenir l'arítmia ventricular maligna que pot ocasionar aquesta malaltia, evitant així que es pugui donar la mort sobtada.

Però, en què consisteix aquesta patologia i com es pot diagnosticar a temps per poder ser tractada?

La síndrome de Brugada és una malaltia dorigen genètic. És una anomalia a les cèl·lules cardíaques que produeix arítmies ventriculars. El cor és estructuralment normal i funciona amb normalitat, però de vegades pot produir una arítmia ventricular maligna, que és la causa fonamental de la mort sobtada.

Es produeix per l'alteració en els gens que dirigeixen la formació de les proteïnes cardíaques que regulen el pas dels ions a través de la membrana cel·lular, conegudes com a canals iònics, per la qual cosa s'engloba en el grup de les conegudes com a canalopaties. Aquesta alteració crea alteracions elèctriques que afavoreixen l'aparició d'arítmies, generalment ventriculars, que poden provocar síncopes o fins i tot mort sobtada.

Com diagnosticar-ho

Un electrocardiograma pot ser suficient per diagnosticar-lo, i és que la síndrome de Brugada té un electrocardiograma característic que els metges reconeixen. No obstant això, no és present en tots els casos. Els pacients amb síndrome de Brugada poden tenir avui un electro patològic, anormal, i demà un electro absolutament normal. Per això, per desemmascarar casos en què el metge sospita que hi ha una síndrome de Brugada, es pot fer un electro sota tests farmacològics.

Aquesta prova consisteix a injectar al pacient un fàrmac amb què, en cas que el pacient tingui síndrome de Brugada, es mostrarà l'electrocardiograma característic dels que pateixen aquesta malaltia.

I, quan es dóna aquesta sospita? Habitualment, el cardiòleg la pot tenir quan, malgrat que l'electrocardiograma del pacient sigui normal, es tracta d'una persona relativament jove que ha tingut un síncope o una pèrdua de consciència amb un patró que pugui fer pensar que té un perfil cardiogènic, és a dir, que sobtadament hi ha hagut un problema cardíac. Una altra situació que pot fer sospitar és que el pacient hagi tingut antecedents familiars de mort sobtada en joves.


T'interessa: Saber si tindrem una aturada cardíaca i quan passarà gràcies a la intel·ligència artificial


Com es tracta

Quan s'està davant d'un pacient amb síndrome de Brugada simptomàtica, és a dir, que hagi tingut algun episodi de mort sobtada ressuscitada o síncopes d'etiologia no aclarida, la solució passa per implantar un desfibril·lador, un dispositiu similar a un marcapassos que s'implanta generalment a sota de la clavícula esquerra i detecta si el pacient té una arítmia ventricular maligna. Si la detecta, la tracta i prevé la mort sobtada.

En cas que es tracti d'un pacient amb síndrome de Brugada asimptomàtic, diagnosticat per l'electrocardiograma però sense que el pacient hagi patit fins ara síncopes ni mort sobtada, hi ha diverses opcions. “En alguns casos es pot estratificar a través d'un estudi electrofisiològic, veure els malalts que són induïbles i implantar un desfibril·lador als pacients que s'identifiquen amb més risc.

En qualsevol cas, el metge proporcionarà al pacient recomanacions com protegir-se de la febre prenent antipirètics o adoptar mesures físiques com a dutxes fredes per evitar que li pugi la temperatura, ja que la febre pot exposar el pacient a arítmies ventriculars malignes. També cal consultar els fàrmacs a evitar.