Comproven un augment del Síndrome del cor trencat durant la pandèmia de coronavirus

confinament barcelona igualada cardiosos cardiopproteccio dea desa rcpEls investigadors de la Clínica Cleveland, als Estats Units, han trobat un augment significatiu en pacients que experimenten miocardiopatia per estrès, també conegut com a síndrome del cor trencat, durant la pandèmia de COVID-19, segons publiquen a la revista JAMA Network Open.

La cardiomiopatia per estrès passa en resposta a l'angoixa física o emocional i causa disfunció o fallada en el múscul cardíac. Els pacients generalment experimenten símptomes similars a un atac cardíac, com dolor al pit i dificultat per respirar, però generalment no tenen artèries coronàries bloquejades de manera aguda. No obstant això, el ventricle esquerre de cor pot mostrar engrandiment.

Altres símptomes inclouen batecs cardíacs irregulars, desmais, pressió arterial baixa i xoc cardiogènic, és a dir, incapacitat de el cor per bombar suficient sang per satisfer les demandes de el cos a causa de l'impacte de les hormones de l'estrès en les cèl·lules de el cor.

"La pandèmia de COVID-19 ha provocat múltiples nivells d'estrès en la vida de les persones a tot el món. Les persones no només estan preocupades que ells o les seves famílies emmalalteixin, sinó que s'enfronten a problemes econòmics i emocionals, problemes socials i possible solitud i aïllament ", recorda Ankur Kalra, cardiòleg de la Clínica Cleveland a les seccions de Cardiologia Invasiva i Intervencionista i Medicina Cardiovascular Regional, que va dirigir l'estudi.

"L'estrès pot tenir efectes físics en els nostres cossos i els nostres cors, com ho demostren els diagnòstics creixents de miocardiopatia per estrès que estem experimentant", afegeix.

Les causes de la miocardiopatia per estrès, també coneguda com miocardiopatia de Takotsubo, encara no es coneixen completament. No obstant això, els metges creuen que la reacció d'una persona a esdeveniments estressants física o emocionalment provoca un alliberament d'hormones de l'estrès que redueixen temporalment la capacitat d'el cor per bombar, el que fa que es contregui de manera menys eficient o irregular en lloc de un patró normal constant.

 

Per a l'estudi, els cardiòlegs van observar a 258 pacients que van ingressar a la Clínica Cleveland i a la Clínica Cleveland Akron General amb símptomes cardíacs coneguts com síndrome coronària aguda (SCA) entre l'1 de març i el 30 d'abril i els van comparar amb quatre grups de control de pacients amb SCA abans de la pandèmia.

Van trobar un augment significatiu en els pacients diagnosticats amb miocardiopatia per estrès, aconseguint el 7,8% en comparació de la incidència prepandemia de l'1,7%.

Els pacients amb miocardiopatia per estrès durant la pandèmia de COVID-19 van tenir una estada hospitalària més prolongada en comparació amb els hospitalitzats en el període previ a la pandèmia; però, no hi va haver diferències significatives en la mortalitat entre els grups. Tots els pacients diagnosticats amb miocardiopatia per estrès van donar negatiu per COVID-19.

"Mentre la pandèmia continua evolucionant, l'autocura durant aquest moment difícil és fonamental per a la salut del nostre cor i la nostra salut en general --recorda Grant Reed, director de el programa STEMI (infart de miocardi amb elevació de l'ST) de la Clínica Cleveland i autor principal de l'estudi-. per a aquells que se senten aclaparats per l'estrès, és important comunicar-se amb el seu metge. L'exercici, la meditació i la connexió amb familiars i amics, mantenint distància física i mesures de seguretat , també poden ajudar a alleujar l'ansietat ".

Els pacients amb miocardiopatia per estrès generalment recuperen la seva funció cardíaca i es reposen en qüestió de dies o setmanes, tot i que l'afecció ocasionalment pot causar esdeveniments cardíacs i vasculars cerebrals adversos importants i poques vegades pot ser fatal.

La miocardiopatia per estrès generalment es tracta amb medicaments per al cor per disminuir la pressió arterial i disminuir la freqüència cardíaca. Es poden receptar altres medicaments per ajudar a controlar l'estrès.


Font: 20minutos