Un estudi revela que el coronavirus destrueix les cèl·lules de cor

cor coronavirusCientífics de l'Institut Gladstone de la ciutat de San Francisco adverteixen que els danys persisteixen tot i que el pacient es recuperi.

El coronavirus SARS-COV-2 pot produir danys essencials en el cor a mitjà i llarg termini, tot i que el pacient es recuperi després de la infecció, d'acord a una investigació que han publicat científics de l'Institut Gladstone de la ciutat de San Francisco.

Els científics van infectar cèl·lules de cor amb SARS-CoV-2. "El que vam veure era totalment anormal, mai s'havia vist una cosa semblant", va explicar el director de l'estudi, en un article publicat a la pàgina web de l'Institut Gladstone. Les fibres del cor estaven destrossades.

"Les alteracions que vam descobrir farien impossible que les cèl·lules de múscul cardíac bateguessin correctament", explica un altre dels cientifics "És l'equivalent cel·lular a la mort cerebral".

 


La comprovació fora de laboratori

Els científics asseguren que aquests danys en les cèl·lules cardíaques són "exclusius de la SARS-CoV-2 i podrien explicar el dany cardíac prolongat que s'observa en molts pacients amb Covid-19".

Després de l'anàlisi, els científics van buscar teixit cardíac de pacients amb Covid i van verificar exactament els mateixos danys.


El cor no es regenera

L'estudi confirma que el cor pot patir els efectes de la Covid a mig i llarg termini, tot i que en el seu moment el pacient es recuperi o bé pateixi la malaltia de forma lleu. El pacient pot recobrar-se i desenvolupar una malaltia cardíaca anys després.

Els científics de Gladstone pensen que "aquests sorprenents canvis donen una pla d'actuació per entendre els mecanismes de el dany cardíac de Covid-19, buscar tractaments i determinar la base de la morbiditat cardíaca perllongada observada en aquesta pandèmia". Els especialistes recorden que el coronavirus causa disfunció cardíaca fins al cinquanta per cent dels pacients.