Síndrome de Tako-Tsubo

cor trencatQuè és?

També conegut com "síndrome de el cor trencat", "bombament apical" o "miocardiopatia d'estrès", va ser descrit per primera vegada en els anys 90 al Japó. Se li va denominar Tako-Tsubo perquè així es diu un vas, bombada i amb el coll estret, usada tradicionalment entre els pescadors nipons per atrapar pops.

Causes

El 85% dels casos reportats són dones postmenopàusiques, amb estrès emocional o físic sobtat i inesperat causant un alliberament excessiu d'adrenalina, que pot danyar temporalment el cor d'algunes persones.

Alguns desencadenants solen ser: Notícies sobre la mort inesperada d'un ésser estimat, diagnòstic mèdic aterridor, perdre o fins i tot guanyar molts diners, actuar en públic, divorci, desastres naturals, etc.

 

 

Símptomes

Es caracteritza per tenir una presentació similar a un infart de miocardi (mal de pit, falta d'aire), a més hi ha un dany miocàrdic transitori, en la qual part de cor afectat (generalment el ventricle esquerre) adquireix una forma semblant a un parany per pops.

En un infart de miocardi els símptomes es deuen a un bloqueig total o gairebé total d'una artèria coronària, generalment es deu a un coàgul de sang que es forma a causa de l'acumulació de greix a la paret de l'artèria. En el cas de la síndrome de Tako-Tsubo, les artèries coronàries no estan obstruïdes.


Diagnòstic

A causa de que la presentació inicial sol ser similar a un infart de miocardi, el primer és descartar-ho, amb la qual cosa és convenient realitzar un electrocardiograma, analítica amb enzims cardíaques i ecocardiografia.

Estarem probablement davant una síndrome de Tako-Tsubo si hi va haver antecedent d'un fort i sobtat esdeveniment estressant, absència de factors de risc cardiovascular (hipertensió arterial, diabtes, dislipèmia i tabaquisme).

El pronòstic és generalment benigne, amb una mortalitat hospitalària menor al 5%. La recuperació de la contracció de cor sol ser completa i es porta a terme després d'unes setmanes.

Tractament

No hi ha un tractament estàndard. Bàsicament és similar al d'un infart de miocardi.

Un cop confirmat el diagnòstic, segurament es disminuiran els medicaments, i es quedarà com a tractament els inhibidors de l'angiotensina, beta-bloquejants o diürètics. La fi d'aquesta medicació és recuperar la funció cardíaca, reduir l'estrès sobre el miocardi i disminuir l'excés de líquid que s'hagi pogut acumular.

Un cop produïda la recuperació completa, no caldria prendre medicació.


Font: Fundación española del corazón