Les aturades cardíaques en caps de setmana presenten una major mortalitat, segons un estudi

paro cardiacoLes persones que pateixen aturades cardíaques durant el cap de setmana tenen menys probabilitats de sobreviure el temps suficient per ser admeses en un hospital, en comparació amb les que tenen el mateix problema mèdic en un dia de la setmana, segons una investigació preliminar que es presentarà en el Simposi 2019 de l'Associació Nord-americana de l'Cor (AHA, per les sigles en anglès), que es celebrarà els dies 16 i 17 de novembre a Philadelphia (Estats Units).


Aquests investigadors van analitzar pacients que van patir una aturada cardíaca sobtada fora de l'hospital i van ser tractats amb un desfibril·lador extern automatitzat (DEA) d'accés públic. Van analitzar les dades de gairebé 3.000 pacients a tot el món i van evidenciar que el 27 % va sobreviure fins a l'ingrés hospitalari.


En general, els investigadors van trobar que els pacients que van patir una aturada cardíaca entre les 12 de la nit de dissabte i les 11.59 hores de diumenge tenien al voltant de 20 % menys de probabilitats de sobreviure que els pacients que van patir una aturada cardíaca entre dilluns i el divendres.

La supervivència també va disminuir per les aturades cardíaques que ocorrien a la llar i a mesura que l'edat del pacient augmentava. 

 
"Sovint es diu que una aturada cardíaca pot passar-li a qualsevol, en qualsevol moment i en qualsevol lloc. Aquests resultats suggereixen que hi ha l'oportunitat d'abordar les aturades cardíaques durant el cap de setmana amb una correcta formació, la disponibilitat i l'entrenament dels DEA i la resposta ràpida dels reanimadors", assenyala la líder d'l'estudi, Hannah Torney, de la Universitat d'Ulster (Irlanda de Nord).


Els investigadors puntualitzen que la supervivència durant el cap de setmana podria reduir-se a causa de que les persones podrien tenir menys probabilitats d'estar a prop d'un DEA d'accés públic i les seves aturades cardíaques podrien no ser presenciades. A més, afegeixen que aquest anàlisi de dades podria ajudar a orientar a la col·locació estratègica dels DEA per millorar l'accessibilitat.

I si vas pel carrer i presències una parada cardíaca? Utilitza la nostra APP Cardiocity 112

Aplicació per a mòbils que interactua entre les persones que es troben davant d'una possible víctima d'una aturada cardíaca que necessita assistència mèdica i persones formades en SVB i DEA que puguin ajudar la víctima fins que arribin els serveis mèdics (SEM). Passos a seguir en cas d'emergència cardíaca:
  • Obrir l'aplicació, activar el GPS i trucar al 112.
  • Cardiocity 112 envia automàticament un SMS a totes les persones formades i donades d'alta com a experts en l'aplicació que es trobin en un radi d'1km.
  • Les persones formades es desplacen fins a la víctima. Al seu dispositiu poden veure el recorregut més curt i la localització dels DEA.
  • Les persones formades ajuden a la víctima fins que arriben els serveis mèdics.