Dissenyen una polsera que avisa si s'acosta un infart

gh bandCinc investigadors d'Almeria llancen el projecte GH Band

Un grup d'investigadors de la Universitat d'Almeria ha presentat un projecte, batejat com GH Band, que pot suposar una autèntica revolució en el tractament d'una de les principals causes de mort, l'infart de miocardi.

En essència es tracta d'una polsera capaç de recollir totes les dades relacionades amb el risc de patir una parada cardíaca, avisar amb antelació al fet que es produeixi l'episodi i facilitar als serveis sanitaris o d'emergències la informació necessària per a actuar d'una manera immediata .

L'equip

El projecte ja ha passat per diversos certàmens d'idees de futur amb excel·lent acollida i, de fet, acaba de ser proclamat guanyador en el concurs 'Elevator Pitch' que promou el Col·legi d'Economistes de Almeria.

A partir d'aquesta idea es va crear una empresa impulsada pel seu promotor, José Rodríguez Rodríguez, CEO del projecte i psicòleg, i en la qual estan integrades altres quatre investigadors: Alicia Montoya (CTO i infermera), Valeria Smolyakova (CMO i financera), Ikram Essakkaki (CFO i comptabilitat) i Mohamed Imalouane (COO i financer). Tots ells conformen la societat GoHealthy.

Detecció precoç

La qualitat més destacada de GH Band, que en l'actualitat està afrontant les seves primeres proves en mode prototip, és la de poder mesurar els paràmetres que permeten avançar l'arribada d'un infart. Segons explica José Rodríguez, els primers estudis i les primeres proves indiquen que és possible disposar d'un avís precoç entre mitja hora i una hora abans que passi realment l'infart.

Els responsables del projecte destaquen que les estadístiques reflecteixen que una de cada quatre persones que pateix un infart mor per trobar-se sola o per no rebre atenció sanitària amb temps suficient i això és el que es pretén corregir amb aquest mecanisme.

Grups de risc

La polsera no està pensada per a un ús generalitzat, sinó per a aquelles persones que pateixen patologies cardíaques o amb elevat nivell de risc de patir-les, per a les que tenen antecedents de repetició de situacions d'infarts o per a esportistes amb alts nivells d'exigència i, per tant , de risc de patir infarts.

Rodríguez explica que la informació recollida per la GH Band no és només per a l'usuari, sinó que permet la connexió amb l'administració sanitària i fins i tot per a persones de l'entorn del pacient connectat, com familiars directes o amics.

Històric

Una altra de les seves aplicacions és facilitar als metges i cardiòlegs informació de seguiment, és a dir posar a disposició del personal mèdic, a través d'una aplicació per al mòbil, de les dades recollides a través de les últimes setmanes.

L'equip de GoHealthy ja treballa amb el primer prototip base amb el qual s'estan obtenint els primers resultats, "il·lusionants", en paraules del CEO del grup. Assenyalen que encara esperen obtenir resultats aviat, "no volem precipitar-nos i treballem sobre la màxima fiabilitat possible en les prediccions d'infarts".

Per al desenvolupament de les primeres fases del mecanisme de detecció estan en contacte amb cardiòlegs de l'hospital Torrecárdenas, professionals de la clínica Verge del Mar i emprenedors i empreses de l'àmbit sanitari a Barcelona (MoiraiBiodesign) i d'Almeria (RealTrackSystems).Vist a: La voz de Almeria