Un desfibril·lador de Cardiosos salva la vida d’un veí de Vila-rodona

El veí de Vila-rodona Bernardo Patón va poder salvar la seva vida el passat mes de maig gràcies a un desfibril·lador instal·lat al pavelló municipal del municipi. Patón que ha estat donat d’alta fa un parell de setmanes va patir una aturada cardíaca a casa seva el passat mes de maig. El seu fill, Alberto Patón, que era amb ell, va sortir corrents a buscar el desfibril·lador extern semi-automàtic (DEA) que recordava que Cardiosos havia instal·lat al pavelló municipal de Vila-rodona per encàrrec de l’ Ajuntament.

                  
Segons recull el propi informe de l’ aparell, el DEA va estar connectat a la víctima 20 minuts durant els quals va realitzar fins a cinc descàrregues de diferents intensitats. Durant aquest temps, el veí de 70 anys també va ser atès per Enric Corominas, un tècnic del món de les emergències, i posteriorment va ser traslladat amb helicòpter a un centre hospitalari.

Patón va arribar en estat crític al centre sanitari on ha estat ingressat diversos mesos. Posteriorment també ha participat en sessions de rehabilitació fins a ser donat d’alta recentment. Amb motiu de l’ alta, l’ empresa fabricant dels desfibril·ladors, Samaritan PAD Heartsine, i la empresa responsable de la instal·lació, el manteniment i la formació, Cardiosos, obsequiaran a la família de Bernado Patón amb un DEA portàtil. 

Els desfibril·ladors Samaritan PAD instal·lats per Cardiosos funcionen mitjançant instruccions de veu; això els fa extremadament fàcils d’usar i qualsevol persona els pot fer servir i ajudar a salvar una vida, com ha estat en aquest cas.

La importància de la cardioprotecció

A Catalunya moren 10 persones al dia degut a aturades cardiorespiratòries arribant a les 3.700 víctimes anuals. L’ única manera d’ augmentar la possibilitat de supervivència és la de disposar de desfibril·ladors en espais públics i privats, a més d’ ensenyar les tècniques de reanimació i el propi ús de l’ aparell, tal i com ja s’ ha fet al municipi de Vila-rodona.

Cardiosos és una empresa amb una àmplia trajectòria en l'àmbit de la formació sanitària, la cardioprotecció i els serveis preventius mèdics. La companyia del grup Aquasos, presta el servei de cardioprotecció a més d’un centenar de municipis d’arreu de Catalunya. A més, també ofereix aquest servei a entitats públiques o privades tan importants com pot ser la Federació Catalana de Futbol i la Federació Catalana de Bàsquet, així com a molts clubs esportius, residències de gent gran i d’ altres equipaments.

En el darrer any, Cardiosos, ha triplicat els municipis cardioprotegits i el seu volum de negoci, sent un referent en la creació d'espais cardioprotegits i sobretot en la formació de les persones en el Suport Vital Bàsic i utilització del DEA amb més de 1.700 persones formades.