Com funciona un desfibril·lador?

ok comprar dea desa samaritan barcelona baratoCada minut és primordial quan ens trobem davant d'una parada cardíaca. Utilitzar un daquests aparells pot salvar una vida

Té la mida duna caixa de sabates, és fàcil d'usar i pot fer que tu mateix salvis una vida. Segur que més d'una vegada has vist l'escena en una pel·lícula o sèrie de televisió: «apartin-se» crida un metge abans de donar una descàrrega elèctrica amb dues pales a un pacient que està a punt de morir. Fins no fa gaire els desfibril·ladors només es feien servir en entorns i per professionals mèdics, però ara mateix és cada vegada més comú trobar-se un d'aquests aparells en la seva modalitat automàtica (DEA) o semiautomàtica (DESA) en llocs molt concorreguts com aeroports, centres comercials o instal·lacions esportives.

Cada 20 minuts una persona pateix una parada cardíaca a Espanya. Segons la Societat Espanyola de Cardiologia, al nostre país es produeixen unes 52.300 parades cardíaques a l'any, 22.300 als hospitals i 30.000 a l'entorn comunitari.

T'interessa: Motius per instal·lar un desfibril·lador o DEA de Cardiosos

El temps és vital en aquests casos, cada minut que passa disminueixen les possibilitats de sobreviure en un 10%. Segons la Fundación Espanyola del Corazón, el 85% de les morts per aquesta afecció fora d'un hospital s'evitarien tenint un desfibril·lador i coneixements de RCP a l'abast.

En els darrers anys ha augmentat el nombre de desfibril·ladors instal·lats. A Espanya s'ha passat dels 10.239 desfibril·ladors el 2019 als 33.145 l'any 2021, amb una mitjana nacional de 7 desfibril·ladors per cada 10.000 habitants. Tot i així, el nostre país queda molt per darrere dels més avançats en aquest camp com els EUA, el Japó i alguns països europeus com Alemanya o França.

T'interessa: 7 coses que cal saber sobre els desfibril·ladors explicades de forma fàcil

Aquests aparells són tan segurs, que no podem donar una descàrrega a ningú que no ho necessiti ja que es l'aparell el que decideix en que moment ha de donar una descàrrega. L'única precaució que hem de tenir és al moment de la descàrrega perquè ningú no pot tocar el pacient. Són aparells dissenyats perquè qualsevol persona els pugui fer servir.

Què és el que fa un desfibril·lador?

Ajuda a restablir el ritme cardíac duna persona que es troba en parada. Analitzen el ritme cardíac de la persona i, si cal, desfibril·len el cor a través d'un xoc elèctric.

Aquests són els passos que cal seguir si es troba amb una persona que està amb una pèrdua de consciència: cal valorar que, efectivament, no respon a les nostres preguntes ni estímuls. Si és així, comprovarem si respira. Si la persona no respira el primer que hem de fer és avisar emergències trucant al 112. Els metges ens aniran guiant. Si estem acompanyats una de les persones hauria de començar a fer un massatge cardíac; si estem sols, ho farem nosaltres mateixos.

T'interessa: Com actuar davant d'un atac de cor si et trobes sol/a

Resumint

1. Trucar al 112.

2. Encendre el desfibril·lador i seguir les instruccions que ens anirà donant l'aparell. Retirar la roba del pit de la víctima i col·locar els elèctrodes com apareixen dibuixats. Si estem acompanyats d'una altra persona, aquesta haurà de fer un massatge cardíac mentrestant. El mateix aparell analitzarà si cal o no la descàrrega.

3. En cas afirmatiu, l'aparell ens demanarà que polsem un botó mentre ens assegurem que ningú no està tocant el pacient (en el cas dels desfibril·ladors completament automàtics). Als completament automàtics la descàrrega serà immediata després de l'advertiment d'allunyament del pacient.

4. Un cop realitzada la descàrrega caldrà seguir amb les maniobres de reanimació cardiopulmonar i seguir les instruccions del desfibril·lador fins que arribi l'ajut mèdic o la víctima comenci a respirar de manera espontània.