5 claus perquè l'estiu no es converteixi en enemic del teu cor

5 claus estiuLes vacances són l'època perfecta per fer tot el que no podem fer la resta de l'any: viatjar, anar a dormir tard de tant en tant, multiplicar els àpats fora de casa amb amics i família, gaudir del sol ... I en la seva justa mesura, la salut cardiovascular no ha de ressentir-se. No obstant això, sí que és convenient prendre algunes precaucions perquè oblidar-nos de la rutina de la resta d'any no ens passi factura.

Es tracta de tenir en compte que hi ha certs excessos que és millor mantenir controlats. Aquestes cinc pautes poden ajudar-nos a seguir tenint cura del nostre cor a l'estiu.

Es tracta de tenir en compte que hi ha certs excessos que és millor mantenir controlats. Aquestes cinc pautes poden ajudar-nos a seguir tenint cura del nostre cor a l'estiu.

Viatges: ¿a on anar i en quin mitjà? Els pacients cardíacs poden triar la destinació de vacances que prefereixin tenint únicament en compte que és preferible evitar països amb temperatures extremes, ja que aquesta circumstància pot afegir tensió addicional al cor. De la mateixa manera, els països amb una alçada per sobre dels 2.000 metres poden afectar als que tenen alguna patologia cardiovascular perquè com més altitud hi hagi sobre el nivell del mar, menys oxigen hi haurà en l'aire, i conseqüentment, menys oxigen a la sang, el que es tradueix en el fet que si el cor està malmès haurà de treballar més.

Finalment, les destinacions aïllats, sense atenció mèdica de qualitat, també poden suposar un problema. Especialment per a pacients anticoagulats que han de mantenir els seus controls de protombina o INR. Una opció és triar una destinació amb atenció mèdica a la mateixa zona deixant els llocs aïllats per a excursions de dia.

Pel que fa al mitjà de transport, podem viatjar en el que preferim però sempre tenint en compte que els trajectes llargs en avió augmenten el risc de patir la síndrome de la classe turista, una síndrome caracteritzada per una trombosi venosa profunda a les venes de les cames que podria ocasionar un tromboembolisme pulmonar i que es pot produir per romandre immòbil en un lloc reduït i amb limitacions de moviment durant un període prolongat de temps. Per això convé parar a estirar les cames si anem amb cotxe o aixecar almenys un cop cada hora i caminar una mica si anem amb avió, tren o vaixell. També és convenient que les persones amb alt risc utilitzin mitges o mitjons de compressió elàstica i que prenguin una pastilla d'àcid acetilsalicílic abans d'iniciar el viatge i repetir-lo si fos necessari cada 24 hores.

No oblidar la medicació. Fer alguna cosa cada dia a la missa hora facilita que l'incloguem en la nostra rutina, per això a casa no solem oblidar-nos de prendre la nostra medicació. No obstant això, quan trenquem aquesta rutina i varia l'activitat de cada dia (les hores a les que mengem i dormim, per exemple), és fàcil que tinguem algun que un altre badada amb el tractament farmacològic que seguim. Especialment si gaudim de les vacances en un país amb diferència horària. Per això és bona idea posar-se alarmes al mòbil, almenys els primers dies, o fer servir qualsevol altre sistema que ens recordi a quina hora hem de prendre la medicació.

Compte amb la calor. Les principals causes de mortalitat durant les onades de calor es relacionen amb les malalties cardiovasculars, cerebrovasculars i respiratòries. És la raó que no convingui que passem molt de temps exposats al sol a les hores centrals del dia, quan augmenten les probabilitats de deshidratar-se, accentuant el risc cardiovascular en els que són propensos als problemes circulatoris o arterials. Tampoc és recomanable practicar exercici a l'aire lliure en condicions de molta calor i humitat, ja que el cor té menys capacitat de reserva per eliminar la calor del cos i pot sobrecarregar-se.

Precaucions amb l'alcohol. Els bons costums no tenen per què desaparèixer en vacances, i per això s'aconsella mantenir una alimentació sana i equilibrada igual que la resta de l'any. En aquesta època sol augmentar el consum de l'alcohol, especialment entre els joves però també als més grans cometem més excessos, i és un dels aspectes a vigilar. Segons els especialistes, la ingesta excessiva i brusca de begudes alcohòliques pot provocar trastorns en el ritme cardíac i un cert grau d'insuficiència contràctil, el que es denomina "cor en vacances".

El descans, un aliat necessari. Tot i que l'objectiu de la majoria en agafar vacances sigui descansar, és freqüent que acabem fent tot el contrari. Solem anar a dormir més tard i portar una rutina una mica més desordenada, el que pot traduir-se en menys son nocturn. Una cosa que no resulta beneficiós per a la nostra salut cardiovascular. La manca de son augmenta els nivells en sang de les hormones de l'estrès, la qual cosa incrementa la tensió arterial i la freqüència cardíaca.